duurzame brug in Joure

In april 2022 heeft Knipscheer Infrastructuur de verkeersbrug ’t Heem in Joure opgeleverd. Een mooie opdracht van gemeente De Fryske Marren.

Bij de aanbesteding hebben we maximale punten gescoord op het gebied van duurzaamheid. Uiteraard in samenwerking met onze partners ipvDelft en Ingenieursbureau Westenberg B.V. Via het plan van aanpak, beheer- en onderhoudsbewust ontwerpen en veel aandacht voor de milieukosten en duurzaamheid zijn we tot dit mooie resultaat gekomen.

Duurzaamheid was voor de opdrachtgever een belangrijk onderdeel bij dit werk. We hebben verschillende oplossingen kunnen toepassen; de raatliggers bestaan uit hergebruikt staal, ook de stalen buispalen voor de fundering zijn hergebruikt. Het metselwerk van de landhoofden bestaat uit hergebruikte bakstenen die natuurlijk eerst mooi zijn afgebikt. Het beton in de landhoofden, het tussensteunpunt en het brugdek bestaat uit 30% gerecycled betongranulaat. En tenslotte bestaat de beschoeiing onder de brug ook uit hergebruikt hardhout.

Door een inventieve oplossing vormt de fundering van de brug tevens een overkluizing over het kabels & leidingen tracé. Daarnaast heeft Knipscheer Infrastructuur ook een nieuwe persleiding aangelegd, die door een zinkerconstructie onder de brug door is gelegd.

Voor meer informatie over onze civiele betonwerken kunt u contact opnemen met Joost Folbert, 036 – 532 02 00 of bekijk hier meer projecten.

artist impression van het ontwerp van de brug