Projectinformatie

In de periode 2019-2021 heeft Knipscheer Infrastructuur in opdracht van Donker Groen en de gemeente Amsterdam meegewerkt aan het ontwerp en de realisatie een unieke speeltuin in het Funenpark.

De openbare speeltuin en het daaraan verbonden schoolplein ligt in het Oostelijk Havengebied in het centrum van Amsterdam. Architect Bram Breedveld ontwierp het speciaal voor de wijk, in lijn met de door hem ontworpen architectonische elementen van Funenpark.

Golvende betonnen zitranden
De hele speeltuin is ontworpen in een zeevaarders thema. De speeltoestellen liggen verspreid op verschillende eilanden. Niets in de speeltuin komt uit een catalogus of is standaard. Dat maakte de aanleg ervan heel uitdagend.

Bijvoorbeeld ook de in totaal 1.600 meter lange golvende zitrand. Voor deze uitdagende klus deed Donker Groen een beroep op Knipscheer Infrastructuur. Omdat de zitrand geen enkele rechte lijn heeft, vroeg het heel wat nauwkeurig rekenwerk en een flinke dosis creativiteit.

Innovatieve oplossing
“In onze productiehal in Almere hebben we een houten vloer gemaakt. Daar hebben we steeds per element van 5 meter de bekisting op gemaakt”, vertelt Steven Jansen, bedrijfsleider van Knipscheer Infrastructuur. De betonnen elementen kregen geen normale wapening. Om volgens planning te kunnen werken, paste Knipscheer Infrastructuur een innovatieve tijdbesparende oplossing toe. “Traditionele wapening is handwerk en dat zou enorm veel tijd vergen met de golvende vormen. Daarom hebben we een speciale kusstofvezel toegepast met een hoge treksterkte. Dat scheelde aanzienlijk in doorlooptijd en zorgde ervoor dat we wekelijks een serie betonelementen konden maken”, legt Steven uit. De uitgeharde betonelementen zijn naar de speelplaats getransporteerd en daar samengevoegd tot een lange zitrand.

Feiten & cijfers
Opdrachtgever: Donker Groen en de gemeente Amsterdam
Aanneemsom: vertrouwelijk
Oplevering: 2020
Contactpersoon: Dhr. S. (Steven) Jansen
Telefoonnummer: 06 53 429 997

Nog meer maatwerk
Ook andere werkzaamheden vroegen om maatwerk. Zo heeft Knipscheer Infrastructuur een bijzondere houten pergola ontworpen met een uitdagende constructie. Dat vroeg heel wat vakmanschap van de timmermannen. “Voor de pergola hebben we speciaal hout gebruikt. Verduurzaamd gelamineerd Douglashout met een lange levensduur”, vertelt Steven. Ook de uitwerking van een Terazzo windroos was specialistisch werk. Voor de uitvoering werd hulp ingeschakeld van natuursteen specialist Candido.

Trots op proces en resultaat
Naast al het bijzondere werk, verrichte Knipscheer Infrastructuur ook meer gebruikelijke werkzaamheden. Bijvoorbeeld het maken van de betonnen funderingen van de speeltoestellen, de grachteneilanden en het aanbrengen van straatwerk.

Steven kijkt terug op een zeer geslaagd project. “We hebben al eerder projecten samen met Donker Groen gedaan. En ook nu verliep de samenwerking weer heel soepel. Een gestroomlijnd proces, maar natuurlijk ben ik ook trots op het mooie eindresultaat dat we samen hebben behaald.”