Projectinformatie

Dit project op basis van UAVgc contract betrof het ontwerp en realisatie van een drietal bruggen in het gebied Noorderplassen: de beweegbare brug, een vaste fietsbrug en een vaste verkeersbrug.

Het werk is op basis van EMVI gegund vanwege de strakke planning van de uitvoering, duurzaamheid en het bewegingswerk voor de ophaalbrug. Zo zorgen zon­nepanelen op de bovenzijde van de ballastkist ervoor dat de brug energieneutraal is. En om materiaal en kos­ten te besparen is een aangepaste versie van het door de opdrachtgever geïndiceerde hekwerk ontworpen, waardoor 40 procent minder staal nodig was.

Knipscheer Infrastructuur heeft in eigen beheer het werk gerealiseerd waarbij de beweegbare brug in de omgeving positief opvalt vanwege on­der andere de rode kleurstelling. De realisatie van diverse remmingswer­ken behoorde tevens tot de scope. Ook is het benodigde grondwerk uit­gevoerd en zijn de toegangswegen in straatwerk en asfalt gerealiseerd.

Zelf bedienbare fietsbrug

Sinds de zomer van 2020 doemt daarom midden in het groen van de Noorderplassen in Almere de vuurrode beweegbare fietsbrug op. En de brug is bijzonder vanwege de opvallende kleur en het feit dat de op­haalbrug een innovatief systeem met zelfbediening heeft, zodat recre­anten op de staande mastroute de brug in het vaarseizoen zelf kunnen openen wanneer zij willen passeren. De knalrode beweegbare brug, die de naam ‘2e Schateilandbrug’ kreeg, is in nauwe samenwerking met ingenieursbureau IPV Delft ontworpen.

Bijzonderheden: unieke wijze van bediening beweegbare brug + zonnepanelen op ballastkist.

Feiten & cijfers
Opdrachtgever: Gemeente Almere
Aanneemsom: € 1.500.000,-
Oplevering: 2020
Contactpersoon: Dhr. S. (Steven) Jansen
Telefoonnummer: 036 53 20 200