Projectinformatie

In opdracht van de Provincie Gelderland heeft Knipscheer Infrastructuur in 2021 het betonnen fietsviaduct in het Spikerpad in Zutphen vervangen door een stalen brug met een ultrahogesterktebeton (UHSB) brugdek. De stalen brug is een ontwerp van ipvDelft.

duurzaam vervangen oude brug
De fietsbrug vervangt de oude fietsbrug over de N348 tussen Zutphen en Warnsveld. Het is een stalen vakwerkbrug met dus een dek van ultrahogesterktebeton (UHSB).

De oude brug van eind jaren 60 is in zijn geheel verwijderd. Bekijk hier hier de beelden van hoe dat in zijn werk ging.

De landhoofden en steunpunten bleken in goede staat en zijn blijven staan en hergebruikt. Opnieuw hebben we dus kunnen kiezen voor een duurzame oplossing die bovendien bij het bouwen minder overlast gaf voor de omgeving.

De oude brug was minder hoog en dat leidde af en toe tot aanrijdingen met het bovendek. Om een grotere doorrijhoogte te realiseren zijn de landhoofden wel opgehoogd en hebben we betonnen kespen (dwarsbalken) bovenop de bestaande constructie geplaatst.

fietshellling
De nieuwe brug is breder en is zo goed als onderhoudsvrij maar ligt dus hoger op de steunpunten, wat zorgt voor een grotere doorrijhoogte. De nieuwe doorrij hoogte is 75 cm hoger, maar de extra hoogte voor fietsers is slechts 30 doordat de brug is ontworpen als een vakwerkbrug: de draagconstructie bevind zich naast in plaats van onder het brugdek. Ook is gekozen voor een dek van extreem slanke platen in het ultrahogesterktebeton.

plaatsen betonplaten
De UHSB-platen zijn onderhoudsvrij en zijn snel te plaatsen, dat is te zien in deze video – klik.

Feiten & cijfers
Opdrachtgever: Provincie Gelderland, gemeente Zutphen
Aanneemsom: € 718.000,00
Oplevering: 2022
Contactpersoon: Dhr. S. (Steven) Jansen
Telefoonnummer: 06 53 429 997