Projectinformatie

Als aannemer van de bouwcombinatie heeft Knipscheer Infrastructuur meegewerkt aan de aanleg van een prachtige speelplaats op de Nieuwezijds Voorburgwal. Eigenlijk is het beter om te spreken van een klein klimaatpark dat is aangelegd dan een speelplaats. Het ontwerp is van Henk Volkers en Simon Sprietsma voor de gemeente Amsterdam.

Met de herinrichting van de Nieuwezijds Voorburgwal wil de gemeente dit deel van de binnenstad omvormen tot een aangenaam stadsgebied met meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Knipscheer Infrastructuur heeft voor een deel van dit project gespecialiseerd maatwerk geleverd.

maatwerk
De waterspeelplaats is in de vorm van een blad ontworpen en gerealiseerd. De randen zijn van natuursteen en kunnen worden gebruikt als zitbank. Het natuursteen is geplaatst in een grote maatwerk betonnen bak, die het grondwater buiten houdt.

Het blad is verdiept aangebracht en is via traptreden bereikbaar. Door de hoofdnerf stroomt water. Kinderen kunnen dit water zelf besturen via een drukknop. Door de sluizen in de hoofdnerf open- of dicht te zetten stroomt het water door de nerf of de ‘polders’ in. De stroomrichting en de hoeveelheid water kan door de kinderen zelf worden bepaald . De polders vormen tijdelijk kleine velden met water waarin heerlijk gespeeld kan worden.

Via een computer kunnen op afstand de afvoerpunten worden bediend zodat alles op gezette tijden weer leeg kan stromen. Hiervoor is een overstortkelder en een technische ruimte aangebracht.

Een mooi, specialistisch project dat de binnenstad van Amsterdam nog mooier maakt.

Feiten & cijfers
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Rots Maatwerk
Aanneemsom: Vertrouwelijk
Oplevering: 2022
Contactpersoon: Dhr. S. (Steven) Jansen
Telefoonnummer: 06 53 429 997