Op 27 november 2014 is het 12,5 jaar geleden dat de inschrijving heeft plaats gevonden bij de Kamer van Koophandel. Hiermee werd de basis gelegd van het huidige Knipscheer Rail-Infra.
In de afgelopen jaren is bedrijf uit gegroeid tot een full-service landelijke werkende (onder)aannemer. Deze werkzaamheden worden aangestuurd van uit Emmeloord. Daarnaast wordt regelmatig gebruik gemaakt van de faciliteiten van het moeder bedrijf Knipscheer Infrastructuur in Almere
De dagelijkse activiteiten van Knipscheer Rail-Infra vinden voornamelijk plaats op het gebied van civiele betonbouw gerelateerde werkzaamheden. Hierbij van te denken aan geluidsschermen, betonvloeren, bergbezinkbassins, duikers, overkluizingen, betonreparatie en renovatie. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd langs spoor en (water)wegen
Met name de bouw van geluidsschermen is geworden tot een specialisme. Binnen het bedrijf zijn tal van technieken ontwikkeld waardoor het bedrijf in staat is om met eigen machines het complete scherm vanaf het aanbrengen van palen tot schermvulling geheel zonder buitendienst gesteld spoor te bouwen. Speciaal voor een geluidsscherm project in Bussum is een methode ontwikkeld voor het trillingvrij aanbrengen van buispalen. Met deze techniek worden geluid en trillingsoverlast voor bewoners weggenomen en schades aan gebouwen uitgesloten.
Naast betonwerkzaamheden houdt Knipscheer Rail-Infra zich ook bezig met grond en straatwerk. Met deze activiteiten is Jan Knipscheer bijna 35 jaar geleden begonnen in de Flevopolder. Deze werkzaamheden worden ook langs het spoor en op stations uitgevoerd. Een project wat op dit moment in uitvoering is, betreft het verbeteren van de bereikbaarheid voor blinden en slechtzienden. Op 150 stations in geheel Nederland worden de blindengeleidelijnen en markeringen aangepast naar uniforme richtlijnen. Een klus waarin vele tientallen kilometers straatwerk onderhanden wordt genomen.
Verder is het bedrijf ook actief in de waterbouw. In dit segment houdt het bedrijf zich bezig met het aanbrengen, onderhouden en renoveren van bruggen, steigers, beschoeiingen en damwanden. Of deze objecten nu uit hout, beton of staal bestaan, er is altijd een passende oplossing of techniek voorhanden. Op dit moment wordt er in opdracht van de gemeente Steenwijkerland 36 bruggen gerenoveerd in Belt-Schutsloot.
De genoemde activiteiten vinden plaats op basis van diverse contractvormen. Steeds vaker worden de werkzaamheden op basis UAV-GC contracten uitgevoerd waarbij de aannemer volledig verantwoordelijk is voor ontwerp, berekeningen en de uitvoeren. Om dit te kunnen beheersen beschikt het bedrijf over tal van breed opgeleide medewerkers, waardoor het bedrijf een prima partner is voor kleine en grote projecten.
Knipscheer Rail-Infra is een zelfstandig dochter onderdeel van Knipscheer Infrastructuur. Naast deze bedrijven maakt Knipscheer Infra-Clean de Knipscheer Groep compleet.