‘bouw een weg alsof het Lego is’

Voor een schoolproject hebben leerlingen uit de 3e klas mavo van het Emelwerda College een bezoek gebracht aan de vestiging van Knipscheer Infrastructuur in Emmeloord, ook hebben ze een bezoek gebracht aan het project bouwrijpmaken Marknesse fase 4. De leerlingen doen mee aan een landelijke Innovatiewedstrijd in het teken van Bouw en Infra. Het thema van de wedstrijd is duurzaam en circulair bouwen en de leerlingen werken voor een opdracht aan nieuwe, aanvullende ideeën rond de innovatieve ontwikkeling in de (wegen-)bouw: wegen van plastic.

Het bedrijf Plastic Road heeft een demomodel van een elementverharding beschikbaar gesteld om de werking te laten zien. Henri van de Weg, directeur Infra, vond het interessant om dit model te gebruiken: “De leerlingen van nu zijn hopelijk straks de infra-mensen van de toekomst. Het is belangrijk dat we ze via nieuwe ontwikkelingen enthousiast krijgen voor ons mooie vak!”.

Bert-Jan Hakvoort, hoofduitvoerder bij Knipscheer Infrastructuur vertelt: “Om meer te leren over de uitdagende wereld van de infra en om te begrijpen wat er bij wegenbouw komt kijken, zijn de leerlingen rondgeleid over het project ‘bouwrijp maken Marknesse Zuid’ daarnaast zijn de leerlingen op de vestiging in Emmeloord praktisch aan de slag gegaan met riolering, kolkjes aansluiten en bestrating aanleggen. We hopen ze op deze manier ook nog wat interesse van ons mooie vak bij te brengen, wie weet komen ze in de toekomst nog eens bij ons terug.”

William Nijmeijer, uitvoerder op het werk in Marknesse heeft de groep over het project rondgeleid en zegt: “Met eigen ogen te zien hoe het er in de praktijk toegaat verduidelijkt al snel meer dan een les in de klas. Werken in de infra gaat meer voor ze leven en hopelijk heeft het ze ook op nieuwe ideeën voor hun wedstrijd gebracht!” Per deelnemende school wordt 1 project uitgezocht en ingediend, de landelijke uitslag van de Innovatiewedstrijd is in april 2023.